Aquesta setmana vull compartir-vos diferents formes d'aproximar-nos al dibuix del cos humà. Vos recomane que proveu totes les diferents estratègies i que després elegiu la manera que veieu que vos resulta més senzilla o que vos ajuda més a tenir els resultats que busqueu.
Vos anime a relaitzar-los al vostre quadern de camp, fins i tot la taca, podeu anar provant amb més o menys aigua/pigment i així veureu com aneu millorant! El proper dia no l'oblideu i porteu-lo per veure les pràctiques que aneu realitzant i veure les de les companyes.
1. DIBUIX DE LINIA
1.1 "Esquelet"
Començarem determinant l'alçada i una línia general de tendència de la postura, pensa, si per dibuixar això sóles pugueres fer una línia ondulada, quina seria?
Ara et pots guiar per les linies que uneixen caderes i muscles i a partir d'eles construir dues caixes o rectàngles que conformen ambdúes estructures per trobar una idea de pose general del cos. A continuació marcarem les les articulacions i reduirem les extremitats a linies i punts d'articulació per acabar de fer l'esquelet (línia blava).
A partir d'aquest, podrem definir més còmodament la figura. utilitzant la idea de cilindres i algunes figures somples com triangles i cercles. Si realitzem aquesta part del dibuix amb llàpissos H's durs, una vegada tenim l'estructura, podem anar definint la línia amb HB i B's per donar els accents finals. I el millor de tot és que ens cabrà al paper ^_^
En aquest dibuix d'estructura, he utilitzat ceres manley.
Imatge pròpia. Laura Franch
1.2 Dibuix analític i línies de relació
Aquesta és una variant més acurada de la versió anterior, Establirem a més, la línia mitja del cos que passa pel nas, boca, gola, melic i sexe. A més de les línies de relació entre muscles i les de la cadera, establirem altres entre les articulacions dels genolls, els colzes... en cada cas anirem valorant la inclinació o no entre ambdós punts (esquerra i dreta), i transportarem aquesta inclinació al paper o soport elegit. Després podem establir relacions entre altres punts més distants, com el cap i la mà, el colze i els dits dels peus... tot allò que ens puga ajudar. Aquest tipus de dibuix i d'anàlisi de les formes i els cossos pot resultar molt lent, però aprendrem a mirar i educar la mirada d'una manera que ens ajudarà molt en el futur, tot i que deixem d'utilitzar aquesta tècnica.
Fuente. Sofia Palmieri https://www.instagram.com/sofiap.studio/
2 TACA
En aquesta aproximació a la figura utilitzarem directament el pinzell, ens centrarem en l'àrea que ocupa el cos, i no en la línia de contorn.
En aquesta imatge de taca, he utilitzat aquarel·les líquides(esquerra) i ceres manley(dreta).
Imatge pròpia. Laura Franch
3 DIBUIX INTRÍNSEC
En aquest tipus de dibuix, la línea i el volum son tot un, el contorn (si és que podem parlar de tal cosa) sorgeix de la línea des de dins, aquest tipus de dibuix sol implicar un coneixement profund de les estructures internes, o bé una visió diferent de l'interior. Pot resultar molt expressiu i es realitza sense alçar el bolígraf, llàpis, rotulador... del paper o de la superfície en qüestió.
Dibuix intrinsec propi. Laura Franch
Fins aquí algunes de les meues tècniques preferides aplicades a la figura humana. Com moltes coses a la vida, no val amb mirar i llegir, proveu, experimenteu, intenteu, equivoqueu-vos i torneu a provar.
Respecte a les tcniques hi ha moltes més, amb mesures, i proporcions més o menys concretes, si se us queda curt, exploreu o pregunteu-me.
Bona setmana de pràctica!
Gaudiu del vostre temps!
Laura Franch
Comentários